Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε επιτυχημένο ένα ταξίδι στον οδοντίατρο, εάν δεν έχουμε νέες κοιλότητες. Αλλά καθώς βγαίνουμε από την πόρτα – ζαλιζόμαστε για την αποφυγή άλλου σφραγίσματος – μπορεί να αμελήσουμε να ακούσουμε τις προειδοποιήσεις του οδοντιάτρου για την ύφεση των ούλων.
Η υποχώρηση των ούλων είναι γενικά μια αργή διαδικασία κατά την οποία ο ιστός των ούλων αρχίζει να αποσύρεται ή να απομακρύνεται από τα δόντια, εκθέτοντας έτσι περισσότερο από κάθε προσβεβλημένο δόντι (και ίσως ακόμη και τη ρίζα του δοντιού). Η υποχώρηση των ούλων είναι πολύ συχνή, ειδικά καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Τα ούλα μπορεί να υποχωρήσουν για διάφορους λόγους, από γενετικούς έως ασθένειες των ούλων, τη χρήση προϊόντων καπνού, το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών, την κακή ευθυγράμμιση των δοντιών, τις ορμονικές αλλαγές, τη χρήση πολύ επιθετικής οδοντόβουρτσας ή με άλλον τρόπο τη μη εφαρμογή σωστών συνηθειών στοματικής υγιεινής.
Ανεξάρτητα από την αιτία, η υποχώρηση των ούλων μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα ή σοβαρά προβλήματα οδοντικής υγείας – γι’ αυτό είναι σημαντικό να σηκώσετε τα αυτιά σας εάν ο οδοντίατρός σας πει ότι εμφανίζετε σημάδια της πάθησης. Αν χρειάζεστε κάποια πειστική, εδώ είναι πέντε λόγοι για τους οποίους πρέπει να σας ενδιαφέρει η υποχώρηση των ούλων.
Μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα
Στα αρχικά στάδια της ύφεσης των ούλων, είναι σύνηθες να αγνοούμε την πάθηση. Αλλά καθώς τα ούλα συνεχίζουν να υποχωρούν, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται ανεπιθύμητα συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν οποιοδήποτε ή όλα τα ακόλουθα:
Αιμορραγία μετά το βούρτσισμα και/ή το νήμα
Κακοσμία αναπνοή
Φλεγμονή, πόνος και/ή ερυθρότητα στα ούλα
Αυξημένη ευαισθησία σε κρύα ή ζεστά φαγητά και ποτά
Αισθητικές αλλαγές (καθώς τα ούλα υποχωρούν, τα δόντια εμφανίζονται μακρύτερα)
Μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση βακτηρίων μεταξύ των δοντιών και της γραμμής των ούλων.
Όταν τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν, απομακρύνονται από τα δόντια – κάτι που σχηματίζει ένα μικρό, μικροσκοπικό κενό μεταξύ των δοντιών και των ούλων. Αυτό το κενό προσφέρει ένα φιλόξενο περιβάλλον για όλα τα είδη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.
Μπορούν να επιδεινώσουν τη συσσώρευση πλάκας και πέτρας.
Τα βακτήρια δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να μπει στο κενό μεταξύ των δοντιών και των ούλων που υποχωρούν. Το ίδιο μπορούν και τα μικροσκοπικά σωματίδια τροφίμων και άλλα μικροσκοπικά υπολείμματα. Επειδή είναι δύσκολο να καθαριστεί το κενό, αυτή η συσσώρευση συχνά αφήνεται ανεξέλεγκτη – και αυτό της δίνει την ευκαιρία να σκληρύνει σε πλάκα και πέτρα. Όταν συμβεί αυτό, αυξάνει τον κίνδυνο ουλίτιδας και άλλων προβλημάτων στοματικής υγείας.
Μπορούν να προκαλέσουν απώλεια δοντιών.
Όταν τα ούλα αφήνονται να υποχωρήσουν ανεξέλεγκτα, μπορεί να ανασυρθούν αρκετά ώστε οι ρίζες των δοντιών να εκτεθούν. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να προκύψουν πολλά αρνητικά αποτελέσματα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εμφάνισης περιοδοντίτιδας, μιας προχωρημένης μορφής ουλίτιδας, θα αυξηθεί. Εάν αναπτυχθεί περιοδοντίτιδα, είναι πιθανό οι δομές των οστών και οι περιβάλλοντες ιστοί που βοηθούν στην υποστήριξη των δοντιών να γίνουν πιο αδύναμες. Με την πάροδο του χρόνου, τα δόντια μπορεί να χαλαρώσουν ή ακόμα και να πέσουν.
Αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να μπορούν να αποφευχθούν εάν η υποχώρηση των ούλων αντιμετωπιστεί έγκαιρα, αλλά καθίστανται πιο πιθανά όταν η πάθηση αγνοηθεί.
Εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα, μπορεί να χρειαστούν πιο επεμβατικές θεραπείες
Η ύφεση των ούλων σε πρώιμο στάδιο μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με τακτικούς επαγγελματικούς ελέγχους και καθαρισμούς. Αλλά όταν τα ούλα αφήνονται να υποχωρήσουν ανεξέλεγκτα, η θεραπεία γίνεται πιο περίπλοκη. Όταν τα κενά μεταξύ των δοντιών και των ούλων γίνονται πολύ βαθιά για να τα καθαρίσουν ακόμη και οι επαγγελματίες ή όταν έχει συμβεί απώλεια οστικής μάζας, τότε η κατάσταση είναι πιθανό να απαιτεί χειρουργική θεραπεία.