Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός τακτικού οδοντικού καθαρισμού και ενός βαθύ καθαρισμού;

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να πραγματοποιούνται τακτικοί οδοντιατρικοί καθαρισμοί για την πρόληψη τόσο της τερηδόνας όσο και της νόσου των ούλων. Αλλά αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο τύποι καθαρισμών – ο τακτικός καθαρισμός που κάνετε (ή πρέπει να κάνετε) κάθε έξι μήνες και ένας πολύ βαθύτερος καθαρισμός που συνήθως προορίζεται για άτομα με μέτρια έως προχωρημένη ουλίτιδα.

Ακόμα κι αν δεν έχετε ακούσει για έναν βαθύ οδοντικό καθαρισμό πριν, μπορεί να έχετε ακούσει να τον αποκαλούν με το «άλλο» όνομά του – ριζικό πλάνισμα και απολέπιση. Αυτό είναι λίγο πιο περιγραφικό, αλλά εξακολουθεί να μην περιγράφει τι κάνει ένας βαθύς καθαρισμός ή πότε και γιατί εκτελείται. Δείτε πώς μπορείτε να πείτε τη διαφορά μεταξύ των δύο τύπων καθαρισμού και πώς να μάθετε ποιο από αυτά θα χρειαστείτε.

Οδοντιατρικοί καθαρισμοί: Τι είναι και πώς γίνονται

Τόσο ο τακτικός όσο και ο βαθύς οδοντικός καθαρισμός έχουν έναν πρωταρχικό στόχο: Να απαλλαγούμε από την πλάκα και την πέτρα που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες των ούλων και άλλα προβλήματα στοματικής υγείας. Αλλά πέρα ​​από αυτό, οι δύο διαδικασίες είναι πολύ διαφορετικές.

Τακτικοί οδοντιατρικοί καθαρισμοί

Κατά τη διάρκεια ενός τακτικού οδοντικού καθαρισμού, ο υγιεινολόγος σας χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία για να αφαιρέσει την κολλώδη πλάκα και τις σκληρές εναποθέσεις πέτρας από τις επιφάνειες των δοντιών σας πάνω από τα ούλα σας. Αυτοί οι καθαρισμοί είναι πολύ σημαντικοί για την πρόληψη της ουλίτιδας και ακόμη και για τη θεραπεία πολύ ήπιων μορφών της νόσου (που ονομάζεται ουλίτιδα).

Οι τακτικοί καθαρισμοί είναι επίσης μια καλή στιγμή για να ρωτήσετε τον υγιεινολόγο σας σχετικά με τις περιοχές του στόματός σας όπου οι ρουτίνες βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος χρειάζονται λίγη βοήθεια και ο υγιεινολόγος σας μπορεί επίσης να βεβαιωθεί ότι εκτελείτε σωστά και τις δύο αυτές εργασίες, ώστε να απαλλαγείτε από όσο το δυνατόν περισσότερη πλάκα και πέτρα κατά τη διάρκεια της ρουτίνας στο σπίτι σας. Εκτός από την πρόληψη της νόσου των ούλων, ο καθαρισμός των δοντιών σας κάθε έξι μήνες βοηθά επίσης να αποφύγετε την κακή αναπνοή. Οι τακτικοί καθαρισμοί συνήθως συνδυάζονται με έναν τακτικό έλεγχο για να δοθεί η ευκαιρία στον οδοντίατρο να εξετάσει τα δόντια σας, να πραγματοποιήσει προληπτικό έλεγχο καρκίνου του στόματος και να λάβει ακτινογραφίες εάν χρειάζεται.

Βαθύς οδοντιατρικός καθαρισμός

Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο βαθύς οδοντικός καθαρισμός παρέχει στα δόντια σας βαθύ καθαρισμό, χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές για να απαλλαγείτε από την πλάκα, την πέτρα και τα βακτήρια κάτω από τη γραμμή των ούλων και μέχρι τις ρίζες των δοντιών σας. Τα βακτήρια που προκαλούν την ασθένεια των ούλων αγαπούν να κρύβονται σε σκληρές εναποθέσεις πέτρας στις επιφάνειες των δοντιών σας που προστατεύονται από τα ούλα σας. Καθώς τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και αναπτύσσονται, απελευθερώνουν τοξίνες που ερεθίζουν τα ούλα σας.

Με τον καιρό, τα ούλα σας αρχίζουν να απομακρύνονται από τις επιφάνειες των δοντιών σας, δημιουργώντας μικροσκοπικούς θύλακες που επιτρέπουν στα βακτήρια να μεταναστεύσουν μέχρι τις ρίζες. Οι λοιμώξεις γύρω από το κάτω μέρος του δοντιού σας μπορεί να καταλήξουν αποδυναμώνοντας τις ρίζες, προκαλώντας τελικά την πτώση των δοντιών σας.

Ο βαθύς οδοντικός καθαρισμός αφαιρεί τα βακτήρια κάτω από τη γραμμή των ούλων και γύρω από τις ρίζες για να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου των ούλων και την πρόκληση απώλειας δοντιών. Επιπλέον, ο οδοντίατρός σας θα εξομαλύνει (ή θα απλώσει) τις επιφάνειες των ριζών των δοντιών σας για να κάνει πιο δύσκολο για τα βακτήρια να «κολλήσουν» σε αυτό στο μέλλον. Μερικές φορές, ένα αντιβιοτικό τζελ εφαρμόζεται στα δόντια κατά τη διάρκεια του καθαρισμού για να σκοτώσει τα δυσπρόσιτα μικρόβια. Άλλες φορές, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά από το στόμα ή ειδικό αντιβιοτικό στοματικό διάλυμα. Επειδή πηγαίνει κάτω από τη γραμμή των ούλων σας, ο βαθύς οδοντικός καθαρισμός χρησιμοποιεί τοπικά αναισθητικά για να μουδιάσει τα ούλα σας ή, εάν τα ούλα σας είναι πολύ ευαίσθητα ή είστε ανήσυχοι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταστολή για να σας κρατήσει ήρεμους και άνετους.